Ecovidrio repta un any més a les comissions falleres en La Reciclà 2024 i ret homenatge als xicotets gestos que fan grans les Falles

  • La Reciclà 2024 arriba amb importants novetats per a motivar a les comissions a superar els 134.171 quilos reciclats durant el passat exercici faller.
  • L’entitat ha destacat la labor de 3 figures importants dins de les festes: Juan Picazo “Algarrobo”, Rafa Martí i Mar Chordá.
  • L’ampliació del període perquè les comissions puguen reciclar en els seus contenidors designats, la possibilitat d’utilitzar més d’un contenidor per falla i l’increment dels premis per a les comissions més recicladores, principals primícies per a enguany.

València, 29 de febrer de 2024.- “Xicotets gestos que fan la festa més gran”. Sota aquest lema, Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d’envasos de vidre a Espanya, ha presentat aquest matí en el Centre del Carme.

La Reciclà 2024, la cita anual de les Falles amb el reciclatge d’envasos de vidre.
En aquesta nova edició, Ecovidrio vol animar a les comissions a superar els 134.171 quilos d’envasos de vidre reciclats durant el passat exercici faller, on van participar 275 falles, de les quals, 135 van superar els 400 quilos recollits en el seu corresponent contenidor.
Per a això, l’entitat ha volgut retre homenatge a eixos xicotets gestos que, encara que a vegades poden passar desapercebuts, realitzen un paper fonamental tant en la societat com dins de les festes falleres. En aquest sentit, ha destacat la figura de Juan Picazo “Algarrobo”, Rafa Martí i Mar Chordá, persones molt vinculades i involucrades amb les festes, però l’activitat de les quals dins de les Falles resulta desconeguda per a part del col·lectiu faller.

A través d’un audiovisual, l’entitat ha volgut donar-li visibilitat a eixa important labor que exerceixen en el món de les Falles, mostrant al col·lectiu faller qui són, què fan i per què la seua funció és tan important per a la festa. Tot això posant de manifest que xicotets gestos, com reciclar vidre, poden resultar fonamentals per a aconseguir objectius importants per al planeta.

LINK AUDIOVISUAL

3 personatges imprescindibles en les Falles

Ecovidrio ha posat el focus de la seua campanya en 3 persones l’activitat de les quals resulta imprescindible dins de les festes falleres.

Juan Picazo “Algarrobo” porta 22 anys posant-se enfront del balcó de l’Ajuntament de València abans de cada mascletà, mirant el seu rellotge casio per a, una vegada estiga tot llest, col·locar-se el casc verd, un gest amb el qual la Fallera Major de València sap que pot donar pas a la històrica frase: “*Senyor pirotènic, pot començar la mascletá”.

Rafa Martí posa veu a les Exaltacions de les Falleres Majors de València des de fa 18 anys. Ocult en una cabina del saló Iturbi del Palau de la Música, ha fet vibrar a fallers i falleres amb eixa veu tan característica en referir-se a “*Valencians i *valencianes”.

Mar Chordá és vestidora de la Geperudeta des de fa 17 anys. Filla del Cap de *Colla dels Vestidors, Rafael Chordá”, forma part del grup de 55 vestidores que durant els dies 17 i 18 de març visten en la plaça de la Verge el mantell de la Geperudeta.

Com a reconeixement per aquesta labor, Ecovidrio els ha fet lliurament d’una peça exclusiva fabricada, a mà, amb part del vidre reciclat obtingut en La Reciclà 2023. L’artesana de vidre, Sara Sorribes, ha sigut l’encarregada de donar forma a aquestes figures úniques que repliquen els principals elements que utilitzen els protagonistes durant la seua activitat: un casc, un micròfon i una flor.

Una mascletá, la banda de música o el sopar de la plantà per a les comissions que més reciclen

La Reciclà 2024 comptarà, enguany, amb importants novetats tant pel que fa al concurs de recollida d’envasos de vidre com als premis que s’atorgaran.

En aquest sentit, s’amplia el període perquè les comissions puguen reciclar en els seus contenidors designats, un termini que serà de l’1 al 19 de març.

D’altra banda, les comissions podran utilitzar més d’un contenidor per falla, és a dir, a més del qual tenen vinilat amb el nom de la seua falla, podran reciclar els envasos de vidre en aquells contenidors que tinguen més prop del casal o de la carpa i el pesatge de la qual la seua sumarà als quilos que es reciclen en el seu contenidor assignat.

Finalment, s’ha incrementat el nombre de premis per a les comissions més recicladores. La guanyadora de La Reciclà 2024 podrà triar entre una mascletá, la banda de música o el sopar de la plantà.

A tot això, se li suma l’organització de nous concursos dirigits a la comissió infantil, amb propostes divertides i creatives per a fomentar el reciclatge d’envasos de vidre entre el col·lectiu faller més jove.

Posada en marxa des de fa 9 anys, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, els ajuntaments de València, Burjassot i Mislata i la Junta Central Fallera, La Reciclà 2024 s’ha presentat aquest matí en el Centre del Carme, en un acte que ha comptat amb la presència del regidor del regidor de Comunicació i Relacions amb els Mitjans, Juan Carlos Caballero; el regidor de Neteja i Recollida de Residus, Carlos Mundina, i el gerent de zona de Ecovidrio a la Comunitat Valenciana, Roberto Fuentes.

També han assistit la Fallera Major de València, Mª Estela Arlandis, i per part de l’Ajuntament de Mislata, el regidor de Medi Ambient i Acció Climàtica, Alejandro Gómez i l’edil de Falles, Ximo Moreno.

Durant la seua intervenció, Roberto Fuentes ha presentat els resultats obtinguts en la passada edició i ha animat al col·lectiu faller a superar, en La Reciclà 2024, les 200 tones d’envasos de vidre reciclat.

Fonts ha fet referència als principals protagonistes de la campanya d’enguany als qui “hui, retem homenatge perquè els seus xicotets gestos resulten fonamentals dins de les Falles, igual que altres xicotets gestos com el de depositar els envasos de vidre en el contenidor verd, per al seu posterior reciclatge, contribueix de manera directa en la conservació del nostre entorn i en la lluita contra el canvi climàtic”.

Així doncs, Ximo Moreno, de l’Ajuntament de Mislata, ha afirmat que enguany “aconseguirem eixe ple a onze comissions adherides a la Reciclà 2024, la qual cosa suposa eixe compromís i respecte a continuar reciclant, gràcies a *Ecovidrio”.

Per part seua, Carlos *Mundina assegura que “hi ha un objectiu molt clar secundant-se en la regla de les tres erres: el repte de reciclar aquest any més quantitat de vidre, el reconeixement a les figures representatives del col·lectiu faller i la renovació de la campanya apostant enguany més forta que mai”.

Comments are closed.