26 February, 2020 By LaReciclà No comments yet
- Es tracta d’una joia exclusiva fabricada amb el vidre que fallers i veïns van depositar per al seu reciclatge en els contenidors verds durant La Reciclà 2019
- Amb aquest primer adreç de fallera de vidre reciclat, Ecovidrio ret homenatge a les festes Falleres ressaltant la sostenibilitat i la responsabilitat social del col·lectiu faller
València, 26 de febrer de 2020.- Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d’envasos de vidre a Espanya, ha presentat aquest matí el primer adreç de fallera realitzat amb vidre reciclat.
Es tracta d’una peça única fabricada amb el vidre que fallers i ciutadans, en general, van depositar per al seu reciclatge en els contenidors verds de Ecovidrio durant les falles 2019, en el marc de la campanya #LaReciclà.
Aquest adreç marca una fita en la història de la indumentària valenciana, tenint en compte que és la primera vegada que es realitza una joia d’aquestes característiques. L’orfebre José Alabadí, d´Art Antic i l’artesana i dissenyadora Sara Sorribes, de Vidre Sorribes, han sigut els encarregats de donar vida a aquest adreç que Ecovidrio ha entregat a la Fallera Major de València, Consuelo Llobell i que està compost per 7 peces: joia, pendents, pinchos, forquetes, agulla de mantilla, penjoll amb cinta per a coll i manilla.
Durant la roda de premsa, els artesans han explicat les tècniques que han emprat durant el procés de fabricació. Sorribes ha indicat que “els trossos de vidre els vaig tallar manualment amb rulina, després els vaig escatar amb banda i, finalment, els vaig donar forma sotmetent-los a alta temperatura amb el bufador. Una vegada llestes les peces, van passar al taller de l’orfebre”.
Per part seua, Alabadí ha assenyalat que “es tracta d’un adreç en plata de llei, xapat en or, un model clàssic de neula en el qual hem enfilat les peces de vidre reciclat amb summa cura, ja que mai abans havíem realitzat un adreç amb aquest material. Per això, la incrustació de les peces ha sigut una mica més complexa ja que el vidre, per les seues formes, és més difícil d’encastar. Respecte al color, hem triat el verda maragda per recordar un adreç antic i com a símbol del reciclatge. Com a rematada, hem inclòs perla natural en diverses grandàries”.
La Fallera Major de València, Consuelo Llobell, que ha rebut l’adreç de mans del gerent de zona de Ecovidrio, Roberto Fuentes, ha declarat que “aquest treball és una mostra que el vidre pot tindre moltes vides i cal aprofitar-les. Estem davant una peça preciosa no sols pel bonica que és, sinó perquè porta una miqueta de cada faller. Vull ressaltar l’esforç i el treball que han realitzat els orfebres, creant aquesta obra d’art, així com al col·lectiu faller i a la ciutadania en general per haver contribuït a realitzar el primer adreç de vidre reciclat. És tot un orgull per a mi poder lluir-lo en representació de totes aqueixes persones que durant les Falles passades van reciclar vidre”.
Per a Roberto Fuentes, “aquest adreç simbolitza la gran faena en equip que, tant fallers com no fallers, van realitzar durant les Falles de 2019, on es van aconseguir recollir 143 tones de vidre en poc més de dues setmanes. La Reciclà no sols ha servit per a enfortir la conscienciació social entorn del reciclatge de vidre, sinó que ha permés a més fer coses tan extraordinàries com aquest adreç”.
El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de València, Sergi Campillo, ha insistit que “una de les accions que fa l’Ajuntament de València en col·laboració amb Ecovidrio per a posar en valor el reciclatge del vidre és aquest acte que té lloc hui i on regalarem a la Fallera Major de València, Consuelo Llobell, un adreç fet de vidre reciclat. Aquest és un acte simbòlic però que amaga tot un món en el reciclatge, i és que a partir dels residus de vidre reciclat es poden fer coses tan boniques com aquest adreç”.
Per part seua, Joan Piquer ha ressaltat que “la gestió d’envasos de vidre, sistema de gestió monomaterial en la Comunitat Valenciana, coexisteix amb els envasos de vidre reutilitzables en el canal HORECA. Es tracta, per tant, d’un model que cal incentivar i, com tot model en la gestió de residus, introduir en dinàmiques de millora contínua, com la col·laboració que ja fa temps que desenvolupen amb les falles a València. Des de la Generalitat, a través del PIRCVA2019, hem aprovat l’extensió d’aquests models de col·laboració a altres esdeveniments festius de la Comunitat, donat l’exemple, bones pràctiques i resultats que la col·laboració entre Ecovidrio i les Falles està donant en el nostre territori”.
Per a presentar l’adreç, s’ha projectat un vídeo que recull el procés de fabricació així com les reaccions de persones destacades de l’àmbit faller com la presidenta de L´Antiga de Campanar, Xelo Salavert; l’estilista, Carlos Ruiz; el indumentarista, Álvaro Moliner i la mateixa Consuelo Llobell.
Amb aquest primer adreç de vidre reciclat, Ecovidrio pretendre retre homenatge a les festes Falleres, ressaltant la conscienciació i responsabilitat de tot el col·lectiu faller, i de la ciutadania en general, davant una labor social tan important com és el reciclatge de vidre. Sens dubte, estem davant una joia sense precedents, una joia creada per tots.
La Fallera Mayor de València, Consuelo Llobell, que ha recibido el aderezo de manos del gerente de zona de Ecovidrio, Roberto Fuentes, ha declarado que “este trabajo es una muestra de que el vidrio puede tener muchas vidas y hay que aprovecharlas.
Estamos ante una pieza preciosa no sólo por lo bonita que es, sino porque lleva un poquito de cada fallero. Quiero resaltar el esfuerzo y el trabajo que han realizado los orfebres, creando esta obra de arte, así como al colectivo fallero y a la ciudadanía en general por haber contribuido a realizar el primer aderezo de vidrio reciclado. Es todo un orgullo para mí poder lucirlo en representación de todas esas personas que durante las Fallas pasadas reciclaron vidrio”.
Para Roberto Fuentes, “este aderezo simboliza el gran trabajo en equipo que, tanto falleros como no falleros, realizaron durante las Fallas de 2019, donde se consiguieron recoger 143 toneladas de vidrio en poco más de dos semanas. La Reciclà no sólo ha servido para fortalecer la concienciación social en torno al reciclaje de vidrio, sino que ha permitido además hacer cosas tan extraordinarias como este aderezo”.
El vicealcalde y concejal de Ecología Urbana del Ayuntamiento de València, Sergi Campillo, ha insistido en que “una de las acciones que hace el Ayuntamiento de València en colaboración con Ecovidrio para poner en valor el reciclaje del vidrio es este acto que tiene lugar hoy y donde vamos a regalar a la Fallera Mayor de València, Consuelo Llobell, un aderezo hecho de vidrio reciclado. Este es un acto simbólico pero que esconde todo un mundo en el reciclaje, y es que a partir de los residuos de vidrio reciclado se pueden hacer cosas tan bonitas como este aderezo”.
Por su parte, Joan Piquer ha resaltado que “la gestión de envases de vidrio, sistema de gestión monomaterial en la Comunitat Valenciana, coexiste con los envases de vidrio reutilizables en el canal HORECA. Se trata, por tanto, de un modelo que hay que incentivar y, como todo modelo en la gestión de residuos, introducir en dinámicas de mejora continua, como la colaboración que ya hace tiempo que desarrollan con las fallas en Valencia. Desde la Generalitat, a través del PIRCVA2019, hemos aprobado la extensión de estos modelos de colaboración a otros eventos festivos de la Comunitat, dado el ejemplo, buenas prácticas y resultados que la colaboración entre Ecovidrio y las Fallas está dando en nuestro territorio”.
Para presentar el aderezo, se ha proyectado un vídeo* que recoge el proceso de fabricación así como las reacciones de personas destacadas del ámbito fallero como la presidenta de L´Antiga de Campanar, Xelo Salavert; el estilista, Carlos Ruiz; el indumentarista, Álvaro Moliner y la propia Consuelo Llobell.
Con este primer aderezo de vidrio reciclado, Ecovidrio pretender rendir homenaje a las fiestas Falleras, resaltando la concienciación y responsabilidad de todo el colectivo fallero, y de la ciudadanía en general, ante una labor social tan importante como es el reciclaje de vidrio. Sin duda, estamos ante una joya sin precedentes, una joya creada por todos.
Comments are closed.